Minimalistinen vaatekaappi - motivaatiota elämäntapamuutokseen?


Olen viime aikoina ollut todella, sanotaanko vaikka tylsistynyt omaan vaatekaappiini ja sen sisältöön. Mikään ei sovi yhteen, käyttämättömiä vaatteita, joita säästää ajatuksella "kyllä tätä voi vielä tarvita" ja suurin osa vielä väärän kokoisia. Viime aikoina vaatteiden ostaminenkaan ei ole kiinnostanut, koska yleensä juuri mikään ei omasta mielestä sovi päälle. Innostuinkin sitten luomaan itselleni suunnitelman tälläiseen capsule wardrobe -tyyliseen vaatekokoelmaan. Olen aina ollut kiinnostunut minimalismista ja koen aina olevani hitusen onnellisempi, kun saan vähennettyä turhaa sälää elämästäni ja säilytettyä oikeasti vain tarpeelliset asiat ja esineet. Olisi ihanaa, jos vaatekaapissa olisi vain tarvittavat vaatekappaleet ja kaikki olisi sellaisia, joiden kohdalla ei tarvitse miettiä haluaako oikeasti pukea sen päälle. Aloin sitten selailemaan Pinterestista muiden tekemiä kollaaseja ja googlailin ohjeita erilaisista blogeista. Lopputuloksen näette yllä. Kuvat ovat erinäisistä nettikaupoista ja Polyvore-sivustolta lainattuja ja antamassa suuntaa (en siis lähde ostamaan nimenomaan näitä kyseisiä tuotteita).

Tästä suunnitelmasta en tällä hetkellä omista kuin muutamia kenkiä ja huiveja, mustan lierihatun ja laukut. Rahaa sen kasaamiseen kuluisi valtavasti, jotenka tällä hetkellä toimiminen ei ole edes tarkoituksena. Olenkin suunnitellut, että tämä toimisi minulla motivaattorina. Alan karsimaan vanhaa vaatekaappiani vähitellen, mutten osta sinne uusia vaatteita. Ainoastaan kenkiä ja asusteita saatan täydentää suunnitelmasta. Aloitan myös säästämään hieman rahaa sivuun, aina kun voin, tätä varten. Sitten kun olen saavuttanut tavoitteeni painonpudotuksen suhteen, kierrätän loputkin vaatteeni ja kokoan itselleni uuden vaatekaapin. Mikä sen parempi palkinto? Yllä olevaan kollaasiin en ole laittanut alusvaatteita, sukkia tai -housuja, enkä muita kerrastovaatteita, jotka kokoan sitten erikseen.

Kokosin vaatesuunnitelmaa siitä lähtökohdasta, että neutraaleja päävärejäni olivat musta ja beige. Sen jälkeen lisäsin suunnitelmaan muutaman elementin farkkukangasta ja tehosteväreiksi armeijanvihreän, kuparinruskean ja viininpunaisen. Hieman vaihtelua tuovaa printtiä valituissa väreissä toin erilaisten huivien kautta. Urheilu/ulkoilupuolen vaatteet valitsin ihan vain musta-harmaa-tehosteväri (pinkki) kaavalla, mikä on mielestäni ihan looginen päätös. Treenivaatteet kuitenkin useammin pestävinä kuluvat helpommin ja tehosteväriä voi niitä korvatessa vaihtaa. Keltaisista Hai-saappaista en luopunut... Uskon että tämä on oikeasti ihan hyvä keino motivoida siihen elintapojen muuttamiseen. Yksinään ei tietenkään toimi ja paremmin istuvat vaatteet eivät tuo onnea, mutta tuo se ehkä touhuun jotain lisäpotkua! Olen myös innoissani siitä, että jos ja kun joskus vielä pääsen tätä käytännössä toteuttamaan, voin kiinnittää enemmän huomiota vaatteiden eettisyyteen ja alkuperään. 

Termi "capsule wardrobe" on peräisin 1980-luvulta ja sillä pääsääntöisesti tarkoitettiin maksimissaan 30 kappaleen vaatekaappikokonaisuutta koko vuodelle. Tämä koski vaatteita tai kenkiä, joskus myös asusteet laskettiin mukaan. Alusvaatteita tai urheiluvaatteita ei pääsääntöisesti otettu laskuihin. Minulla on omassa esimerkissäni mukana kaikki alusvaatteita jne. lukuunottamatta. Arkivaatteita on 37 kappaletta, urheilu/ulkoiluvaatteita 21, eli yhteensä 58. Tämä ylittää tuon 30 kappaleen rajan reilusti, mutta ajattelisin sen silti olevan hyvin rajattu ja minimalistinen kokoelma. Olen kuitenkin laskenut mukaan urheilu- ja ulkoiluvaatteet, huivit, päähineet, vyöt, laukut ja kengät, eli asusteistakin kaiken paitsi korut. Toki vielä voisi hyvin karsia vaikka ja mistä, mutta ehkä sitten joskus myöhemmin. 

Tällä hetkellä olen lepäilemässä huonovointisena kotona. Painoon en ole keskittynyt, yrittänyt lähinnä saada säännöllisen joogan jälleen rutiiniksi ja koittanut juoda vettä ahkerasti, jotta siitäkin tulisi taas tapa. Kohti parempaa koko ajan, hitaasti mutta varmasti. Ihanaa viikkoa kaikille! :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tästä se taas lähtee...